Een stukje historie

Het begon vroeg in het jaar 1972 toen Jan van Ieperen samen met zijn vrouw een reis naar Lourdes maakte, daartoe aangezet door de ziekte, die zich bij hem geopenbaard had.

 

Toen hij daar al die zieken en gebrekkigen zag, die met hun ziekte of handicap weer verder konden leven dankzij de geestelijke steun, die zij in de bedevaartplaats Lourdes ontvingen, bedacht hij, dat hij het volgende jaar wéér zou willen gaan, maar dan in gezelschap van dorpsgenoten, die het ook moeilijk hadden, maar die hij wel wilde laten ervaren, dat het leven met een handicap toch nog zinvol kan zijn, zoals hij dat zelf ook had meegemaakt.

 

In dat zelfde jaar maakte hij via een speelgoedactie kennis met de toenmalige Katholiek Werkende Jeugd (KWJ). Hij stimuleerde hun om iets over te hebben voor de zieken van Nuland, waarop zij een rommelmarkt organiseerden  en meteen een bedrag bijeenbrachten wat  genoeg was om voor 10 parochianen een.reis naar Lourdes te bekostigen.

 

Door op feesten te collecteren werd het geheel op 13 bedevaartgangers gebracht. 
En zo is samen met Wilhelmien van Hal (nu Vos) in december 1972 de eerste steen gelegd voor de Nulandse ziekenactie “Het Open Venster".

 

De naam “Het Open Venster”.

Onze voorzitter Jan van Ieperen bedacht de naam" Het Open Venster," het deed hem aan vroeger denken,  aan de mensen die tbc hadden en vaak maanden op bed achter een venster lagen en afhankelijk waren van een bezoekje en zo contact hielden met de buitenwereld. Misschien is dat beeld achterhaald maar "Het Open Venster" blijft staan voor een kort bezoek, een groet vanuit onze Nulandse gemeenschap, waarbij "Het Venster" is geopend voor wederzijds contact en een open begroeting.

venster.jpg Agenda

< Juni 2024 >
ma di wo do vr za zo
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Facebook

Deze website wil gebruik maken van cookies.